Choď na obsah Choď na menu
 


GONDOLATOK A HITOKTATÓK MINŐSÍTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

5. 12. 2015

 

 

„Uram, szereteted az égig ér, hűséged a fellegekig.” (Zsoltárok 36,6)

 

Nagyon régen feltettem a menüsorban ezt a mappát, arra gondolva, hogy pedagógusminősítéssel, tanfelügyelettel kapcsolatos tapasztalataimat megoszthatom az érdeklődőkkel.

Közben az élet felülírta az elképzelésemet, és mappa üres maradt.

2015/15-ös tanév 2. felében elkezdődött a pedagógusminősítés. Bennünket, egyházi iskolában dolgozó szakértőket, csak most a 2015/16.- os tanév első felében küldenek minősítő eljárások lefolytatására. Most gyűjtjük össze azokat a tapasztalatokat, amelyeket az állami iskolákban dolgozók már megszereztek. Az eljárásrendek változtak, sok a kérdés, sok az ellentmondás. Közben beindul a tanfelügyelet is.

 

Sokat kínlódtam, amikor az első között feltöltöttem a portfóliómat. Mit nem adtam volna azért, hogyha valaki lefordította volna az Útmutató előírásait a hitoktatók, vallástanárok „nyelvére”. Segített volna valaki beilleszteni az általános pedagógiai, didaktikai fogalmakat a hitoktatás eddig megszokott sablonjai, kifejezései közé.

 

Itt meg kell jegyeznem, hogy az új Református Hit- és Erkölcstan tanterv nagyok sokat segített, főleg a tematikus tervem elkészítésekor.

 

Mivel a református intézményekben dolgozó hitoktatást végzők eltérő képesítésekkel rendelkezhetnek (lelkész, tanító-hitoktató, vallástanár) a portfólió feltöltésekor ez gondot okozhat. Tanárként vagy tanítóként? Talán a legszerencsésebb (gondoltam én) az, aki tanító-hitoktató.  Ők tanítóként jelentkeznek be, a gondjuk azonban a minősítéskor jelentkezhet

A tanító - hitoktató, ha hittan óravázlatokat töltött fel, tanító szakos szakértőt kap. Vagyis az OH a minősítésére, egy olyan szakos szakértőt  rendel ki, aki tanító, de köze sincs a hittanhoz, és elképzelhető, hogy még csak nem is a Református Pedagógiai Intézet szakértője. Ebben az esetben az Intézmény visszamondja az OH - nál a minősítést, és kér szakos szakértőt, vagyis, olyan szakértőt, aki a Református Hit- és Erkölcstan c. tantárgyból töltötte fel a portfólióját, és a minősítő eljárásban ezen a területen minősítették.

 

Végre megtaláltak azok a minősítések, amelyekben szakos szakértőként veszek részt. Nem szeretném összekeverni a szaktanácsadó és a szakértő szerepét. Amennyiben lehetőségem van, akkor szeretnék segíteni azoknak, akik akár portfóliójukkal, vagy éppen a minősítésükkel küzdenek, természetesen a szabályok (eljárásrend) adta keretek között.

 

Ezért ezen a felületen lesz lehetőség a kérdések feltevésére, és ha lesznek ilyenek, akkor igyekszem azokat a legjobb tudásom szerint megválaszolni, vagy más módon segítséget nyújtani.

 

2015. december 5.                                                                 Turbucz Erzsébet

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.