Choď na obsah Choď na menu
 


TALÁLKOZÁSOM ALBERT SCHWEITZERREL

5. 12. 2015

 

 

2015-ben jeles évfordulóink vannak, többek között Albert Schweitzer születésének 140 és halálának 50. évfordulója. lelkesedésem határtalan, hiszen az első meghatározó olvasási élményeim közé tartozik a róla szóló életrajzok elolvasása még gimnazista korom első éveiben.

Gimnazista nyaraim egy részét Leányfalun a Református Szeretetotthonban töltötten, ma úgy mondanánk, mint önkéntes. Itt találkoztam Dr. Ecsedy Aladárral, akitől oly sok szépet és jót tanultam, és tőle hallottam először Albert Schweitzerről. A teológián, a Vertesaljai Egyházmegyéhez tartozó teológusoknak, Szénási Sándor esperes úr évente ún. agapét, szeretetvendégséget tartott. Megvendégelt bennünket, beszélgetett velünk, és a program végén mindenkit megajándékozott egy jó könyvvel. 1982-ben kaptuk, Albert Schweitzer: Életem és gondolataim című könyvét, amelyet azóta többször is elolvastam.

Készülve a 2015/16-os tanév programjára, született meg bennem az elhatározás: a reformációra készülve szenteljünk egy napot erre az évfordulóknak. Ne a megszokott műsorral, versekkel és színdarabbal készüljön egy osztály, hanem akadályversenyhez hasonlóan ún. projekt nappal. Ezen a napon/délelőttön minden Albert Schweitzerről szólt.

 

 

Albert Schweitzer a 7. évfolyam egyháztörténeti témái között szerepel, a feladatsorokat ide töltöm fel.  Az életrajzi hivatkozásokat a szöveggyűjteménybe. Erre a napra készült PPT -ből néhányat a képgalériába teszek fel, sajnos a jegyzet rovat ekkor nem látszik, így a hivatkozások eltűnnek.

Képket és a képekhez a magyarázatokat az alábbi könyvekből vettem:

Borisz Noszik: SCHWEITZER, ford.: Auer Kálmán, Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1976

Marék Antal: Így élt Albert Schweitzer, Móra Könyvkiadó, Budapest, 1976