Choď na obsah Choď na menu
 


Egészítsd ki az alábbi szöveget! 5

13. 12. 2016

10. A 95 tétel

10.1.A búcsúcédulák

Nem gondoltam arra, hogy valaha is elhagyom a ___________. Teljesen meghaltam a világ számára addig az ideig, amíg Isten akarta és Tetzel úrfi a ____________ meg nem indított. _____________ kezdtem Tetzel ellen írni a ____________ és a búcsúkról. Tetzel János prédikáló barát a búcsúcédulákat szertehordozta és a _____________ pénzért árusította, amilyen ___________ csak tudta. Nagyhangú ember volt. Előzőleg ______________ herceg Innsbruckban a zsáktól szabadította meg, mert Miksa császár az Inn folyóban való vízbefojtásra ítélte; gondolhatod, milyen nagy erényei lehettek.

Ebben az időben prédikátor voltam itt a ____________. Fiatal doktor voltam, azon tüzesen, ahogy a ______________ kikerültem s nagyon ______________ a Szentírást. Kezdtem lassan az embereket ___________ a búcsúkról és megmagyaráztam, hogy mi a ______________ és______________. Wittenbergből sok nép özönlött a búcsúért Jüterbogk és Zerbst ______________ helyiségekbe. Én azonban - ez olyan igaz, mint ahogy engem Krisztus Uram megváltott - nem tudtam, mi a búcsú, amint azt senki sem tudta. Elkezdtem hát kíméletesen ____________ arról, hogyan lehetne jobbat is cselekedni, olyasmit, ami hathatósabb volna, mint a búcsúvásárlás. Azelőtt is prédikáltam itt a ______________  a búcsúkereskedés ellen s emiatt Frigyes hercegnél ________________ lettem. De - hogy a __________________ igazi okára rátérjek - mindent hagytam úgy történni, ahogy éppen történt. Közben azt hallottam, hogy Tetzel irtózatosan ____________ tételeket prédikál, melyek közül néhányat itt említek meg.

 

 

kolostort, búcsúkkal, 1517-ben , megtérésről, kegyelmet, drágán, Frigyes, kolostorban, kohóból, szerettem, lebeszélni, kegyelem, bűnbocsánat, határmenti, prédikálni, Várban, kegyvesztett, lutheri lárma, különös,

 

10.2. Tetzel beszédeiből

Nála olyan _____________ és ____________van a pápától, hogy ha valaki mindjárt a szent Szüzet, Isten anyját gyalázta volna is meg, azt ő megbocsáthatja, ha az illető Tetzelék pénztárába befizeti, ami azért jár.

Továbbá, hogy a templomban felállított vörös _____________ a pápa címerével ugyanolyan hatásos, mint __________ keresztje.

Továbbá, hogy ha szent _______ most itt volna, nem lenne több ___________ és ______________ annak sem, mint őneki (Tetzelnek).

Továbbá, hogy ő a _________________ nem cserélne szent Péterrel, mert a búcsúkkal ő több __________ mentett meg, mint szent Péter a _____________.

Továbbá, hogy ha valaki ________ dob egy tisztítótűzben lévő _____________ a pénzes ládába, mihelyt a pénz a _____________ hull és csörren, átvezeti a lelket a mennyországba.

Továbbá, hogy éppen a búcsúmalaszt az a ________________ , mely által az ember Istennel kiengesztelődik.

Továbbá, hogy nem kell a bűnért vezeklés, fájdalom és bűnbánat, ha valaki a búcsút vagy a________________________________; hogy ő a jövőben elkövetendő bűnök bocsánatát is eladja és rettentő sok ilyen dolgot űzött s mindezt pénzért.

Abban az időben még nem tudtam, kinek szánták ____________. Ekkor egy díszes könyvecskét adtak ki a _____________ püspök címere alatt. Abban az efféle tételekből ajánlottak egyeseket ______________ azoknak a papoknak, akik a bűnbocsátó cédulákat árusították. Majd kitudódott, hogy ___________ püspök ezt a Tetzelt felfogadta, mert igen nagyhangú volt. Albertet ugyanis ______________ püspökké választották azzal a kikötéssel, hogy Rómában a palliumot, ______________________, saját pénzén vásárolja meg. Mert a legutóbbi időben ____________ püspök halt meg rövidesen egymás után Mainzban. A püspökségnek bizonyára nehezére esett ennyiszer és ilyen rövid időközönként ______________ a palliumot, amely, amint mondják 26 000, mások szerint 30 000 forintba kerül. Ugyanis ilyen drágán tudja eladni a római legszentebb atya azt a _______________, mely alig ér hat garast.

 

kegyelem, hatalom, búcsúkereszt, Krisztus, Péter, kegyelme, hatalma, mennyországban, lelket, prédikálásával, pénzt, lélekért, fenekére, kegyelem, búcsúcédulát megvásárolja, a pénzt, magdeburgi, prédikálásra, Mainzban, az érseki jelvényt, három, megvenni, szalagot

 

 

10.4. 95 tétel következményei

_________________ intettem és kérleltem a püspököt, _____________ be Tetzel működését és tiltsa meg neki, hogy oly illetlen dolgokat prédikáljon, mert ez nyílt __________________ vezethet. Neki, mint érsekpüspöknek, így kellene cselekednie. Ennek a levélnek a másolatát meg is tudom mutatni. ____________ azonban nem kaptam.

Hasonló értelemben írtam a _________________ püspöknek is, aki igen ______________ püspököm volt. Erre ő azt válaszolta, hogy én ______________ az egyház hatalmát és ezzel kellemetlenséget szerzek magamnak. Ő azt tanácsolja, __________ fel az üggyel. El tudom képzelni: ők mindketten arra gondoltak, hogy velem, a nyomorult koldussal szemben a pápa túlságosan ______________ lesz. Így indultak el tehát tételeim Tetzel állításai ellen, ahogy azok ________________ is láthatók. S úgyszólván _____________ nap alatt végigfutottak egész _________________. Ez megmozgatta az egész világot. Mert az egész világ _____________________ a búcsúk miatt, különösen pedig Tetzel állításai miatt. Hallgattak az összes püspökök, a tudósok és senki sem akarta a macskára rákötni a csengettyűt. Ugyanis a prédikáló szerzet ___________________ a tisztítótűzzel az egész világot __________________ kergették és Tetzel maga is néhány olyan papot, akik az ő szemtelen prédikálása ellen szót mertek emelni,________________. Ekkor egy Luther nevű doktort________________, hogy végre egyszer már akadt valaki, aki kezébe veszi a dolgot. A _______________ nem örültem, mert a dallam a hangomhoz képest túlságosan magasnak látszott. Akkor még elismertem a __________ uramnak és azt hittem, hogy előtte ____________ dolgot cselekszem. Ő azonban ellenem fordult.

Egészen akaratom ellenére történt, hiszen sokan ______________ arról, hogy a pápa ellen bármit is megkíséreljek. Én azonban ______________ ellene fordultam. Ugyanis Tetzel a búcsúkkal való _______________ túlságosan gorombán csinálta. Szemérmetlenül kiáltozta: légy tekintettel édesanyádra, aki a _______________ lángjaiban gyötrődik! Miattad kell neki ezt szenvednie. ____________, aki pedig már egyetlen garassal is segíthetnél rajta. Óh, jaj nektek a ti ____________________, akik Isten kegyelmét megvetitek e csekély ára miatt! Ugyanígy tett Mansfeldben is. Mikor ott már elég pénzt gyűjtött, a pápai keresztet letette, hogy tovább menjen, de még mindig _______________ volt és még egyszer felkínálta a malasztot. Fél garasért adta. Az emberek felismerték a _________ és nem adakoztak többé. Ekkor Tetzel heves _______________________ tett amiatt, hogy Isten malasztját megvetik, holott ebből a pénzből ___________ a szent Péter székesegyházat építik fel. "Nyolc évig sem marad meg a világ az ilyen __________________ miatt" - mondotta.

Ilyen szemtelenül tombolt, úgyhogy senki sem mert_____________. Mivel engem felingerelt, _____________ megírtam, melyeknek a fő tartalma ez volt: jobb a ________________adakozni, mint a búcsúért, - azonnal kihányta dühét és Berlinben ezt prédikálta: Az ____________ három héten belül tűzbe kell vetni!

Húsz János is hasonló alkalommal _______ a búcsú és a pápa kapzsisága ellen, de a kor még nem volt rá________. Akkor még mindenesetre azt hittem, hogy a pápa _________ fogom kiérdemelni. Ehelyett azonban _____________. Így kényszerítettek arra, hogy___________________. Ha a dolgokat annyira __________ volna előre, amennyire - hála Istennek - jutottak, bizony ______________ maradtam volna. De hogyha hallgattam volna, a pápaság még sokkal ______________lett volna. Akkor még a pápának igen nagy híve voltam. Véleményem ez volt: a pápa őszentségét_______________, de Krisztus és az igazság szentségét ____________.

Olyan __________ voltam, amikor írni kezdtem, hogy még ha Gábor angyal mondta volna is, hogy irataim ilyen nagy változást hoznak, neki sem hittem volna. ____________ annyira beteg voltam, hogy nem volt reményem még egy negyed esztendőnyi élethez sem.

Amikor _______ kezdtem a búcsúcédulák ellen, nem ______________, se nem elbizakodottságból tettem, hanem amint a búcsúcédulák _________________láttam, azt gondoltam: írok erről a gonosz dologról. Majd jönnek mások is, akik más _______________ írnak és jobban véghez tudják vinni a dolgot.

_________________ kivezetett minket Isten a bajból és mégis tudtomon kívül vitt bele e játékba. Milyen gyengén indult, amint 1517-ben ______________ után Lombergbe jöttünk! Akkor az volt a szándékom, hogy írok a búcsúkkal kapcsolatos nyilvánvaló és durva ______________ ellen. De dr. Schurff Jeromos ____________ szegült: "Te a pápa ellen akarsz írni? Mit akarsz te elkövetni? Ezt nem fogják _________ !" Erre azt feleltem: "Mi lenne, ha el kellene tűrniök?"

Csakhamar a küzdőtérre lépett____________________, a szent palota mestere. Villámlott és mennydörgőit ellenem ezzel a végső következtetéssel: "Aki ________________ a római egyháznak egyetlen szavában, vagy ________________, az eretnek. Luther _________________ a római egyház szavaiban és cselekedeteiben, tehát ő ____________" Ezzel megindult a dolog.

Amikor a pápa ellen írtam, nem voltam szomorú, mert fejemmel és _______________ dolgoztam. Örömmel írtam, úgyhogy a ______________ tanító (Reisenbusch) este az asztalnál ezt mondta: "Csodálkozom, hogy olyan __________ tud lenni. Ha ez az én ügyem volna, belehalnék." A pápa miatt még sohasem szenvedtem, kivéve azt az egy alkalmat, amikor Prierias Sylvester ____________ írt és könyvére ezt a címet írta: "A szent palota mestere". Akkor ezt gondoltam: Uram, Jézusom, hát odáig fejlődik a dolog, hogy a pápa elé is eljut?! Mégis _______________ volt hozzám az Isten. A felbőszült ember olyan rossz munkát írt, hogy ______________ kellett rajta. Azóta sohasem ____________ meg.

 

Levelemben, szüntesse, botrányra, Választ, brandenburgi, jóságos, megtámadom, hagyjak, hatalmas, nyomtatásban, tizennégy, Németországon, panaszkodott, eretnekmesterei, félelembe, megfélemlített, dicsőítettek, hírnévnek, pápát, kedves, lebeszéltek, felháborodva, üzérkedést, tisztítótűz, Miattad, hálátlanságtokért, elégedetlen, csalást, szemrehányásokat, Rómában, istentelenség, ellenállni, tételeimet, szegényeknek, eretneket, írt, érett, háláját, kiátkoztak, védekezzem, láttam, csendben, gonoszabbá, tisztelem, imádom, gyenge, Testileg, írni, vakmerőségből, borzalmasságát, tévelygésekről, Csodálatosan, mindenszentek, tévelygések, ellenem, tűrni, Prierias Sylvester, kételkedik,  cselekedetében, kételkedik, eretnek, értelmemmel, lichtenburgi, vidám, ellenem, kegyelmes, nevetnem, ijedtem