Choď na obsah Choď na menu
 


Egészítsd ki az alábbi szöveget! 4

13. 12. 2016

6. A teológia doktora

6.1.Staupitz

____________ áthelyezett _____________ 1511 nyarán. Itt egészen beleestem a skolasztikus tudományba. S mikor a ___________ kapcsolatosan behatóan megvitattuk a dolgokat, már annyira előrejutottunk, hogy a végső okokat kerestük. A jelenlévők azt mondták, hogy ezeket előre _______________________, a tudósok erre az eredményre jutottak s nem szabad velük___________________. Én azonban erősködtem: próbáljuk meg, _____________ el őket előre! Tanulmányoztam a szentírásmagyarázó tudósokat és leginkább a zsoltárokban leltem kedvemet. … ____________ azonban újra előhívott és megbízott azzal, hogy ____________ tartsak és_____________. Elrendelte továbbá, hogy minden előadás az asztalnál történjék és a Szentírást a szerzetben mindenütt olvassák. Én előadásaimban és prédikációimban is megmaradtam a _____________ alapján.

A _____________ nem törődtem sem asszonnyal, sem vagyonnal, hanem amiatt _____________és vergődött a lelkem, hogy miképp lesz hozzám _____________az Isten. Igen nehéz dolog az embernek_______, hogy Isten kegyelmes hozzá.

Dr. Staupitz ____________ cselekedett. Különösen kedvelte és támogatta azokat, akik ____________________ folytattak.

 

Staupitz, Wittenbergbe, Bibliával, el kell fogadnunk, szembehelyezkedni, ne fogadjuk, Staupitz, előadásokat, prédikáljak, Szentírás, kolostorban, remegtem, kegyelmes, hinnie, sok jót, tanulmányokat

 

7. Az igaz ember hitből él

7.1. Gyónásról, aszketikus élet

Fiatal koromban a Példabeszédek könyvének egyik mondása (27, 23) majdnem halálomat okozta. Szorgalmasan megismerd a te _________külsejét, gondolj a nyájakra." Ez azt jelenti, hogy a pásztornak meg kell ismernie és értenie juhait…A pápa hívei a ________________ csupán csak a külső __________vették figyelembe. Olyan __________ láz volt, hogy az ember ________________ a gyónással. Ha valakinek utólag eszébe jutott egy bűn, __________ miatta a gyóntatóhoz, úgyhogy egy pap nekem ezt mondta: "Isten______________ , hogy bízzunk az ő irgalmasságában. Eredj hát el___________." Dr. Schurff Jeromos a ____________ egyetemi tanára pedig annyira gyötrődött, hogy a szentség felvétele előtt___________ , négyszer visszament a____________, sőt még az oltárnál az ostyakiosztáskor is a fülébe súgott egy-egy kételyt.

__________ és jámbor szerzetes akartam lenni s nagy áhítattal készültem mind a miséhez, mind az imádkozáshoz. Bár a legnagyobb áhítatban voltam, mégis ____________________ mentem az oltárhoz és kételkedésekkel jöttem el onnan. Ha elmondottam is gyónási imádságomat, mégis___________; ha pedig nem imádkoztam, kétségbe estem. Teljesen eltöltött bennünket az a_______________, hogy nem tudunk imádkozni, se meg nem_____________, hacsak nem vagyunk egészen tiszták és bűntelenek, mint a mennybéli szentek….Az éjszakákat_______________, böjtöltem, imádkoztam, ______________ és kínoztam testemet, hogy az _______________parancsát betöltsem, és tisztaságban éljek. Én, dr. Luther Márton, bizony __________ volna magamat, ha nem jelent volna meg az __________ világossága.

Én azonban _________ a haragvó Isten ítéletének a napjától és a kárhozattól…__________ nem láthattam, mert a __________ arra tanítottak, hogy bűnbocsánatot és üdvösséget egyedül saját ________________ révén remélhetünk.

A ___________ hittudomány egyértelműleg azt tanítja, hogy az ember pusztán természeti erőivel is ____________ Isten kegyelmét. Az összes skolasztikusok ezt tanították: Tedd meg mindazt a _______, ami csak tőled telik!

 

juhaid, fülbegyónásnál, cselekedetet, gyónási, soha se telt el, visszasietett, megparancsolta,  békességgel, jogtudományok, háromszor, gyóntatópaphoz, Szent, kételkedéssekkel, kételkedtem, balhiedelem, átvirrasztottam, korbácsoltam,  engedelmesség, megöltem, evangélium, rettegtem, .Krisztust, skolasztikusok, jócselekedeteink, skolasztikus, kiérdemelheti, jót

 

7.3.Az eleveelrendelésről

Ha az _______________________ tanítása felől gondolkodom, amely szerint Isten egyeseket eleve a___________, másokat az ___________ rendelt, mindent elfelejtek Krisztusról és Istenről és bizony odáig jutok, hogy Isten gonosztevő...

Igazságtalannak, ________________ , elviselhetetlennek tűnik fel, hogy így gondolkozzék valaki Isten felől. Ezen már sok nagy ember ___________ a hosszú századok folyamán.

S kit ne zaklatna fel?

_______________ egy ágostonos barát a következővel vigasztalt: Aki az eleveelrendelés felől gondolkodik és emellett nem veszi tekintetbe ____________ bölcsőjétől kezdve, amint szemünk elé lép, az olyan embernek hamarosan és kikerülhetetlenül kétségbe kell esnie. Staupitz sokszor tanácsolta ezt: "Ha az eleveelrendelésről van kedved vitatkozni - monda -, ezt Krisztus ____________ kezdd el s azonnal megszűnik minden vita az eleveelrendelés felől."

Staupitz ezt mondotta: "Arra a férfiúra kell ________________, akit Krisztusnak hívnak." Staupitz ezzel már kezdte hirdetni az ______________. Hálás is vagyok érte. 1523-ban megírtam neki: "Ha kiestem is ______________ s ha nem is tetszem neked többé, mégsem illik hozzám, hogy hálátlanul megfeledkezzem rólad, hiszen a sötétségből az ______________ világossága általad ragyogott fel szívemben első ízben." Teológiámat nem egy csapásra tanultam meg, hanem ___________ mind mélyebbre és mélyebbre kellett hatolnom. A pápa és _______________ miatt való lelki ____________ juttattak idáig, hiszen gyakorlás nélkül semmit sem tanul meg az ember.

Eleinte valahányszor olvastam és énekeltem ezt a zsoltárigét: ______________ szabadíts meg engem (Zs. 31, 2), mindannyiszor megrémültem. __________ voltam az ilyen igéknek: Isten igazsága, Isten_________, Isten munkája. Mert én csak azt tudtam, hogy Isten igazsága az ő __________ ítéletét jelenti. És most éppen ő _______________ meg engem a saját szigorú ítéletétől? Így _________ elkárhoztam volna.

Viszont Isten __________________ , Isten segítsége, - az ilyen igéket már inkább szerettem. S hála Istennek, amikor ______________ a dolog lényegét és tudtam, hogy Isten igazsága azt az igazságot jelenti, mellyel ő tesz __________ bennünket a Krisztus Jézusban nekünk ______________ igazság által - akkor értettem meg igazán nyelvtanilag is és ekkor lett____________ előttem az idézett zsoltárige.

Később természetesen, amikor azt olvastam, hogy az ______________________ (Róm. 1, 17) és emellett még ______________ iratait is átnéztem, egyszerre megörvendeztem. Amikor felismertem, hogy Isten igazsága nem más, mint a ___________________, mellyel minket igazaknak számít, ebben kaptam meg a segítséget.

"Igaz" és "Isten igazsága" ezek az igék ___________________ hatottak lelkiismeretemre. Megborzadtam, amikor hallottam őket. Ha Isten igazságos, akkor büntetnie kell. De amint egyszer ebben a ___________________ tépelődtem ezek fölött az igék fölött: "Az igaz ember hitből él" (Róm. 1, 17) és "Isten igazsága", Isten ___________________ ezt gondoltam: Ha nekünk, mint igazaknak, _____________________, és ha Isten igazsága minden hívőnek üdvösségére van, akkor az nem lehet a mi __________________, hanem csak Isten irgalmassága. Mert Isten igazsága az az igazság, mellyel minket Krisztus által igazzá tesz és megvált. Így ezeket az igéket megszerettem. A Szentírás _______________ ebben a toronyban tette ____________ előttem a Szentlélek…

Valami egészen különös égő vágyakozás fogott el, hogy _______ apostol római levelét megértsem.

Én pedig az igaz és bűnösöket büntető Istent nem_____________, sőt ellensége voltam neki

Az igaz ember pedig hitből él." Ekkor Isten igazságát úgy kezdtem értelmezni, mint azt az igazságot, melyben az igaz ember Isten __________________ folytán él, mégpedig hitből. Most kezdtem_____________, hogy ennek az igének: az evangéliumban Isten igazsága jelentetik ki, az az értelme, hogy ti. ez az igazság elfogadott (passiv) igazság, mellyel minket a kegyelmes Isten _____________ tesz a hit által, amint megíratott: "Az igaz ember hitből él".

Ekkor úgy éreztem, mintha teljesen ________________ volna s mintha tárt kapukon át magába az _______________ léptem volna be. Erre előttem az egész Szentírás más értelmet nyert.

 

eleveelrendelés, kárhozatra, üdvösségre, kegyetlennek, megütközött, Küzdelmeimben, Krisztust, sebeinél, feltekintenünk, evangéliumot, kegyeidből, evangélium, lassankint, hittudósai, vívódásaim, Igazságoddal, Ellensége, ítélete, szigorú, szabadítson, örökre, könyörületessége, megértettem, igazzá, ajándékozott, kedvessé, igaz ember hitből él, Augustinus, könyörületesség, villámcsapásként, toronyszobácskában, kegyelméből, hitből kell élnünk, érdemünk, értelmét, világossá, Pál, szerettem, ajándékozása, megérteni, igazzá, újjászülettem, Édenkertbe